IMG_2325

Kursus Fotografi Perkahwinan 10&11 Mei 2014

Merakam moment dalam photography perkahwinan tidak sukar. Akan tetapi selalunya ada banyak gangguan elemen yang comot akan mengurangkan nilai aestetik visual dalam gambar.

Antara perkara yang perlu ditekankan adalah kemahiran jurufoto dalam proses anticipation, kemahiran technical seperti penetapan Exposure, depth of field dan focus, kemahiran dalam komposisi seperti penetapan latar, penetapan framing dan sebagainya.

Untuk mempelajari teknik teknik fotografi perkahwinan, daftar dalam kursus fotografi perkahwinan kami pada 10 dan 11 mei 2014. Tempat terhad kepada 10 peserta saja.

FB-Timeline-Kursus-FOto-Kahwin

Maklumat lanjut :

Facebook : https://www.facebook.com/events/211462305730300/

225px-Ibn_al-Haytham

Sejarah fotografi – Al haytham

Mungkin anda tidak pernah pun terfikir, dari mana asalnya penemuan ilmu fotografi yang serba mudah ini? Mungkin kepada anda, fotografi sekadar memetik pemicu kamera saja.

225px-Ibn_al-Haytham

Sebenarnya, Ilmu fotografi bermula dari penemuan pengetahuan tentang ciri-ciri optik dan cahaya oleh saintis islam Iraq yang dikenali sebagai Abū ʿAlī al-Ḥasan ibn al-Ḥasan ibn al-Haytham . Ilmu-ilmu tentang optik ini telah dibukukan dalam tujuh jilid dan dikenali sebagai Book of Optics (Arabic:Kitāb al-Manāẓir‎; Latin: De Aspectibus or Opticae Thesaurus: Alhazeni Arabis).

Anda boleh merujuk kepada link wikipedia di atas untuk membaca sendiri penemuan ibn Al Haytham ini. Penemuan beliau telah digolongkan setaraf dengan buku Philosophiae Naturalis Principia Mathematica oleh Sir Isaac Newton sebagai salah satu buku yang paling berpengaruh dalam sejarah fizik, membawa kepada revolusi optik dan persepsi visual.

Sekiranya anda membaca buku-buku fotografi yang datangnya dari jurulatih-jurulatih fotografi yang datang dari amerika syarikat dan sebagainya, anda akan dapati mereka akan merujuk kepada pemikiran dan pemahaman Aristotle tentang fizik optik berbanding merujuk kepada Ibn Al Haytham. Dan seterusnya merujuk kepada penemuan saintis perancis. Malah dalam buku sains fizik dan optik barat sendiri, mereka  selalu mengenepikan Al haytham dan sumbangan beliau sebagai usaha untuk mengenepikan sumbangan saintis Islam dalam dunia ilmu.

Salah satu penemuan penting Ibn al-Haytham, beliau telah membuktikan cahaya bergerak dalam satu garis lurus, dan beliau telah bereksperimentasi denganlensacerminserakan dan pantulan. Anda akan dapat membaca huraian tentang konsep yang telah difikirkan sejak 1 millenia ini, dalam hampir kesemua buku fotografi asas, malah dalam buku-buku yang banyak membincangkan tentang teori dan applikasi cahaya dalam fotografi seperti Light Science & Magic, An introduction to Photographic Lighting.

Sekarang anda telah tahu, orang islamlah yang pertama sekali telah memecah kebuntuan dan mempelopori asas kepada ilmu fotografi ini. Sehingga kini, fotografi masih lagi tentang keupayaan kita mengamati dan menggunakan cahaya. Asas kepada fotografi masih sama seperti 1 millenia dahulu.

Illustrasi Camera Obscura Pertama Di duniaIllustrasi Camera Obscura Pertama Di dunia oleh Ibn Al Haytham 

Rujukan lain :

Al haytham the man of experience

Camera Obscura Pertama Dibina oleh Al Haytham

camera_istock

Menjana pendapatan lumayan dari fotografi

Assalamualaikum wbt.

Hari ini saya ingin berkongsi satu cara lain bagaimana kita boleh menjana pendapatan lumayan dari kamera kita, selain wedding photography. Tak kisahlah samada kamera kita mahal ke murah.. yang penting kualiti gambar yang dihasilkan.

Dalam dunia hari ini, gambar, dan juga video footage, banyak diperlukan oleh media media. samada untuk pengiklanan, public service announcement, buku buku, majalah, brochure dan macam macam lagi.

Dan keperluan diatas ini merangkumi pelbagai industri.. ada industri pakaian, tourism, military… perkapalan, transportation, sport dan macam macam.

Dalam banyak situasi hari ini, pembina iklan, lebih gemar membeli gambar dari stock photo agency. Kerana harganya adalah jauh lebih murah dari mengupah photographer mengambil gambar untuk mereka. Sebagai contoh sekiranya satu syarikat penerbangan di negara perancis  memerlukan gambar keluarga asia berada di tepi pantai di malaysia.. demi mempromosi penerbangan mereka ke asia.. maka adalah lebih murah untuk membeli dari stock photo agency daripada mengupah jurufoto, terbang ke malaysia… dan mengupah talent… dan merakam gambar.

Jadi sebenarnya ada banyak ruang dan cara kita boleh mendapatkan

pendapatan daripada fotografi ni… tak semestinya kita perlukan talent yang cantik molek… family kita pun boleh.

Sekadar memotivasikan anda… saya ingin berkongsi screenshot cara harga sebuah gambar dijual di gettyimages

2014-04-08_8-41-33

sekiranya anda perhatikan gambar diatas.. sebenarnya gambar ni sangat simple dan mudah sangat untuk dihasilkan.  Melalui price right manage mechanisme… atas beberapa pilihan tertentu… gambar tersebut dijual pada rm4725.

Dan sekiranya saya mengubah setting iaitu keperluan untuk gambar tersebut digunakan di amerika dalam iklan berkaitan industri penerbangan…. WOW!!!!

2014-04-08_8-44-52

 

Gambar yang sama naik sehingga RM16105.!!!!!!

Ok… secara realistik.. tak ada guarantee gambar anda akan mendapat client dari industri penerbangan di amerika.

Bagaimanapun.. sekiranya anda tidak mengupload gambar anda ke dalam engine pencari stock photo…. peluang anda adalah ZERO!

Dan… sekiranya anda pertama kali, atau kedua kali menghantar gambar ke syarikat stock photo.. sangat tinggi peluang untuk kena reject. hehe. Semua orang pun macam tu. Usaha lagi.. sehingga berjaya.. .ok?

untuk permulaan, cuba layari search result ini… dan cubalah daftar dalam mana mana website yang tawarkan perkhidmatan stock photo ye. 

https://www.google.com/search?q=stock+photography

Sony_Vegas_Family

Video Editing – Membina DVD Video

Ada banyak reason untuk kita tak hantar DVD video pada pelanggan kita. Antaranya adalah… kualiti video yang tidak berapa baik berbanding dengan resolution TV kita pada hari ini. Juga, adalah lebih baik menggunakan bluray akan tetapi, adaptasi bluray pula sangat lambat dan tak ramai pun yang betul betul menggunakan bluray.

Hari ini, penghantaran video menggunakan flash drive adalah lebih effisient. Dan saiz yang besar pun boleh digunakan. Proses salinan lebih pantas dan lebih banyak footage boleh diberikan.

Bagaimanapun… sekiranya anda masih perlu menghasilkan DVD video, anda boleh menggunakan pelbagai cara, antaranya dvd styler, nero vision, adobe encore dan macam macam lagi.

Salah satu cara yang simple dan saya gemari adalah menggunakan Sony Vegas. Dimana selepas timeline dibina, kita boleh terus click pada menu dan pilih codec. Itu saja yang diperlukan.

2014-04-07_13-21-19

premiere-icon

Tips Adobe Premiere – Shortcut Untuk Tukar Panel

Salam.. kadang kadang kita perlu menukar aktif panel dalam premiere, tanpa menggunakan mouse… anda boleh menggunakan shift + Number untuk mengakses sebarang panel.

Sebagai contoh… anda boleh berpindah dari panel Source kepada Timeline dengan menggunakan kekunci Shift + 3.

2014-04-02_12-02-22

 

Antara kekunci Kekunci lain adalah

Shift + 1 :  akses panel Project
Shift + 2 : akses panel Source
Shift + 3 : akses panel Timeline
Shift + 4 : akses panel Program
Shift + 5 : akses panel Effect Controls
Shift + 6 : akses panel Audio Track Mixer
Shift + 7 : akses panel Effects
Shift + 8 : akses panel Media Browser
Shift + 9 : akses Audio Clip Mixer

sony a7r

Sony Alpha A7r – Kamera Full frame yang kecil dan ringan

Nama Sony selalunya dikaitkan dengan innovasi yang hebat dan sangat mesra pengguna. Dalam bidang digital camera, nama sony tidak kalah dalam mengukir nama sebagai pengeluar digital kamera yang hebat dan mampu menghasilkan imej yang berkualiti tinggi.

sony a7r

sony a7r

Yang terbaru dipasaran malaysia hari ini, sangat mengejutkan apabila sony berjaya memasarkan sebuah kamera jenis mirrorless yang sangat ringan dan padat… tetapi penuh dengan kuasa dslr.. dan pada masa yang sama… dikuasai dengan sensor FULL FRAME yang setanding dengan model model hebat seperti nikon d700, canon 5d mark iii dan lain lain. 

Kamera ini dilengkapi dengan CMOS sensor berdensiti 24 megapixel,  dikuasai dengan pemproses Bionz  X terbaru oleh sony.. dan mempunyai kemudahan ISO dari 100 hinggalah 25600.

Kamera ini boleh menerima lens FE dan lens lens lain melalui adapter.

fe lenses

fe lenses

Sedikit tips dari saya.. apa badan kamera pun yang anda pakai , lens tetap memainkan peranan yang penting dalam menentukan kualiti imej.  Yang bagusnya… terdapat banyak pilihan Zeiss lens yang compatible dengan kamera ini dan seperti yang kita tahu… Zeiss lens adalah antara lens terbaik dunia.

Siem Reap, Cambodia: Sony A7R from Terry Fein on Vimeo.

Melihat dari kualiti gambar diatas.. dengan dinamik range yang hebat dan kualiti warna serta contrast yang sangat baik.. saya sendiri merasa sedikit mahu memiliki kamera sony A7r ni.

Harga kamera sony A7r ni dipasaran malaysia. adalah sekitar RM6390.00 body saja. Sekiranya anda cuba dapatkan diphoto selangor atau leos ampang park.. mungkin anda boleh dapatkan murah sedikit.

SonyA7r_screen2

a7r-with-a-mount-001 SonyA7r_and_Nikon_D800e SonyA7r_and_Nikon_D800e_top SonyA7r_Nikon1424_400

Video-Editor

3 Top Video Editing Program

Assalamualaikum wbt.,

Hari  ni saya ingin berkongsi 3 program editing video yang sangat berguna dan sangat popular.

1. Final Cut Pro X
Final cut pro adalah perisian editing non linear yang mulanya dibangunkan oleh dreamweaver. Akan tetapi hari ini dibangunkan oleh Apple Inc pula. Ianya berjalan di atas sistem MAC Os dan sekarang pada versi 10.1

2. Adobe Premiere Pro CC
Adobe premiere pro merupakan solusi dari Adobe yang juga merupakan non linear program.  Ianya menggunakan timeline based dan digunakan oleh broadcaster seperti BBC dan dalam filem seperti Monsters dan the social network.

Salah satu kelebihan premiere adalah integrasi yang mantap dengan Adobe audition (perisian editing audio), Adobe Encore, Adobe Speedgrade dan banyak lagi.

3. Sony Vegas Pro
Juga merupakan non linear editing system, dan dihasilkan oleh sonic foundry pada mulanya.  Sony vegas mempunyai kelebihan yang unik iaitu tidak memerlukan sebarang hardware yang hebat… sebaliknya boleh dijalankan dengan komputer berspesifikasi rendah.

Mulai 2007, Vegas pro menggabungkan ciri ciri yang ada dalam software DVD architect pro dan dolby digital ac-3 encding software untuk meningkatkan lagi keupayaan software ini.

Yang mana satu sesuai untuk anda?
Sekiranya anda sedang  memilih program video editing, sebenarnya anda banya pilihan lagi seperti avid dan magix software dan powerdirector

Akan tetapi saya suka mencadangkan anda cuba perisian Vegas Pro dulu kerana ianya mudah dan tidak kompleks.

Premiere pro akan memerlukan sedikit learning curve akan tetapi tidaklah susah sangat.

Final cut pro adalah mac os based saja… tapi dikatakan sebagai perisian yang terbaik untuk editing video.

8897103861_e410f6e571_o

Low Light Photography Workshop

Contoh gambar yang saya ambil dengan menggunakan in camera HDR

Assalamualaikum wbt. Kali ini saya nak mengadakan satu bengkel yang agak berlainan sedikit. Kali ni kita nak belajar sedikit tentang low light photography.

Apakah low light photography?
Maksud low light photography ni adalah gambar yang dirakam semasa dalam keadaan yang cahayanya kurang… maknanya gelap atau tak terang lah.

Samada kita merakam landscape, portrait, atau apa juga subjek, kemahiran mendapatkan exposure yang tepat, dan penggunaan sumber cahaya boleh membantu memberikan gambar yang menarik dan hebat.

Apakah yang anda perlukan untuk bengkel ini?
1. DSLR + lensa kit atau lensa berapetur besar.
2. TRIPOD (WAJIB)
3. Lampu suluh.
4. Flash

Apakah yang akan kita pelajari dalam bengkel ini
1. Kita akan mempelajari cara setting ISO, Aperture dan Shutter Speed yang tepat
2. Kita akan mempelajari mengenalpasti lokasi yang menarik untuk rakaman
3. Kita akan mempelajari Teknik penggunaan flash untuk portrait pada waktu malam
4. Kita juga akan mempelajari teknik light painting dalam landscape photography menggunakan lampu suluh dan sebagainya.

Bagaimanakah cara untuk mendaftar bengkel ini?
Untuk mendaftar, sila bank in RM50 kepada akaun maybank AdhadiMohd Resources (562366116404) dan seterusnya emailkan pendaftaran anda kepada adhadi@gmail.com dengan maklumat berikut

Subjek : Daftar Bengkel Low LIght Photography 29 March 2014
1. Nama penuh anda
2. No telefon
3. Nama Facebook anda
4. Slip bayaran

Tarikh Kursus : 29 March 2014Lokasi : Putrajaya (lokasi akan dinyatakan dalam email)
Masa : 6pm – 10 malam.
Yuran : RM50.00

 

 

 

 

PROMOSI DVD KUASAI FOTOGRAFI DENGAN DSLR ~ RM 100 SAHAJA (16/3/14 – 31/3/14)

 

DVD COVER KURSUS ASAS FOTOGRAFI S

 

Kenali asas fotografi Aperture, shutter speed, iso dan juga teknik teknik komposisi untuk menghasilkan gambar yang baik . Sangat penting untuk mereka yang ingin mempelajari fotografi tetapi tiada kelapangan untuk menghadiri kursus, atau jauh dari lokasi kursus.

1. Pengenalan Kepada DVD
2. Asas Pengendalian DSLR
3. Cara Setting pada kamera
4. Memahami Aperture
5. Memahami Shutter Speed
6. Memahami ISO
7. Memahami Exposure
8. Teknik Fokus
9. Mod Manual
10. Depth of field
11. Merakam gambar bergerak
12. Fill in Flash
13. White Balance
14. Metering
15. Komposis
16. Centre of interest
17. Memilih orientasi
18. RO3
19. Latarbelakang
20. Foreground
21. Sillhoutte
22. Pengenalan Lightroom
23. Lightroom Workflow

Contoh Video

http://www.youtube.com/watch?v=XQj37ooqIU0

Tempahan & Pembayaran
Sila gunakan langkah yang berikut:

Langkah 1:
Depositkan pembayaran kepada akaun ini

Maybank, 562366116404 (adhadimohd resources)

Langkah 2
Sila email kepada pay@adhadi.com dengan butiran berikut

Subjek : Tempahan DVD KUASAI FOTOGRAFI
1. Nama Penuh
2. No Telefon
3. Sila attach salinan resit deposit bank sebagai bukti pembayaran
4. Alamat untuk penghantaran

#dvdkuasaifotografi

http://adhadi.com/shop/dvd-kuasai-fotografi-dengan-dslr/